Скъпи приятели! С много тъга сме принудени да ви съобщим, че в рамките на структурните промени в работата на Международната информационна агенция "Россия сегодня" ("Русия днес") българските странички на сайта и във Facebook на радиокомпания "Гласът на Русия" спират своята работа. Благодарим на всички наши посетители и експерти, на всички, които ни поддържаха и ни помагаха в работата в интернет-пространството. Положихме много сили да бъдем полезни и да направим нашето общуване интересно и съдържателно.
22 ноември 2014, 16:33

В Арктика ще броят мечките

В Арктика ще броят мечките

За първи път от 10 години в руската Арктика ще преброят мечките. Съвместната с норвежки учени акция е планирана за август 2015 г . Резултатите от преброяването, смятат специалистите, може да са огорчаващи.

Последното преброяване специалистите са извършили през 2004 г. От хеликоптер те са преброили мечките в Нова Земя, Земята на Франц Йосиф и на Чукотско-Аляскинските острови. Тогава популацията е била 3000 екземпляра. Но оттогава заради глобалното затопляне ситуацията в региона много се е променила. Ледовете се топят, а мечката ловува основната си плячка нерпа обикновено на дрейфуващите ледове. Тя и затова стана символ на Арктика, защото от земните бозайници само той може да живее на ледените блокове. Сега „земята” буквално изчезва изпод краката й, като я лишава не само от дом, но и от обяд – тюлените мигрират в други места, а по-едрата плячка – моржовете – не е лъжица нейната уста, уточни за „Гласът на Русия” заместник-директорката по научната част в националния  парк „Руската Арктика” Мария Гаврило:

- По-сложно е да се ловува морж, защото по-едрите екземпляри не са плячка за мечките. Те имат несъпоставимо тегло. Но в източната част на ареала, на Чукотка, на остров Врангел мечките се чувстват добре и могат да си помогнат, като се насочат към морж – болни животни или малки. Това е добра допълнителна храна в сравнение с водораслите и птиците.

В северната част на нова Земя, според специалистите, ситуацията е подтискаща – мечките там гладуват и са принудени да мигрират в други територии след тюлените. Впрочем, преди да бъдат получени данните от отчета учените не бързат да правят еднозначни прогнози за числеността на животното.

В Арктика е прието да се отличават общо 19 популации на белите мечки. Според специалистите в различни части на ареала промените на числеността на животните ще бъдат различни. За да се говори за глобална тенденция, трябва да се изяснят регионалните особености на всяка част от арктическата група.

По данни на Геологическата служба на САЩ съвместно с канадското Министерство на околната среда на териториите на тези страни популацията на символа на Арктика е намаляла от 1600 до 900 екземпляра – почти два пъти за десет години. Специалистите смятат, че на животните не им достига храна. Изглежда, че за опазването на животното, вписано в Червената книга, не са достатъчни мерките, предприети от световната общност. През 1973 г. арктическите държави сключиха Споразумение за опазване на белите мечки. В Русия масовият лов на тези животни е забранен от 1938 г., а от 2011 г. – и за местните северни народи. Но опасенията остават: според някои прогнози след четиридесет години две трети от всички бели мечки ще измрат.

  •  
    и споделяне