Скъпи приятели! С много тъга сме принудени да ви съобщим, че в рамките на структурните промени в работата на Международната информационна агенция "Россия сегодня" ("Русия днес") българските странички на сайта и във Facebook на радиокомпания "Гласът на Русия" спират своята работа. Благодарим на всички наши посетители и експерти, на всички, които ни поддържаха и ни помагаха в работата в интернет-пространството. Положихме много сили да бъдем полезни и да направим нашето общуване интересно и съдържателно.
1 октомври 2014, 13:47

Сътрудниците на руския национален парк „Земята на леопарда“ успяха да направят уникална снимка. В обектива на фото-капана попаднаха четири малки на далекоизточната горска котка заедно с майка им.

Този хищник е включен в Червената книга и, според сътрудниците на парка, негова снимка с котенцата в условията на дивата природа е направена за първи път. Далекоизточната дива котка е истински малък леопард. Тя е дълга примерно 70 – 90 см, козината й е петниста, като на по-големия й брат – далекоизточния леопард. По тази причина второто названието на звяра е „амурска леопардова котка“. Котката живее в басейна на река Амур и по крайбрежието на Японско море. Числеността на звяра не е известна. Тя сложно се „хваща“ в обектива на фотоапарата, в това число и на територията на „Земята на леопарда: основната част на скритите камери на националния парк са ориентирани на леопарди и тигри, т.е. са разположени в местата, характерни преди всичко за големите котки. Този път на учените просто им провървя, разказа в интервю за "Гласът на Русия" сътрудничката на парка Мария Окулова:

- Това е слабо изучен подвид на горската котка, защото е много плашливо животно. Те живеят в труднодостъпни места, например, в тръстиките, но там не се виждат, а на снега следите им не остават, защото тежат едва 4 – 6 килограма. Сега далекоизточната горска котка е в Червената книга на Приморския край с категория „4“ – т.е. хищници, за които има малко информация.

На снимката на фото-капана, установен край площадката за хранене на туристическия маршрут „Пътеката на леопарда“, могат да се видят четири котенца заедно с майка си. Съдейки по размера им, те са на 3 – 4 месеца. Скоро те ще се разотидат за да започнат самостоятелен живот. Според еколога, амурските леопардови котки се хранят с мишки и жаби. Но могат да хванат и нещо по-едро – яребица или заек. Може би площадката за кърмене и да е привлякла вниманието на котешкото семейство, продължава Мария Окулова:

- Изглежда, те от време на време се появяват там, просто фото камерата ги е фиксирала за първи път. Хората не ходят там често – екскурзии има само няколко пъти седмично. Може да се предположи, че тези котки не се страхуват много от хората, но разбира се ще се крият, ако хора се появят на близо. Но от фото-капана те не се страхуват.

В националния парк смятат, че наличието на четири котенца е добър знак, защото точно толкова им се раждат обикновено. Те вече са почти големи, което е сигнал, че храната им стига, а туристите не оказват някакво негативно влияние върху живота на горските котки. Сътрудниците на „Земята на леопарда“ чакат нови кадри на тези редки животни за продължаване на изследванията.

  •  
    и споделяне